Hoe kies ik de beste matras?

U voelde het al langer aankomen: die pijnlijke rug als u opstaat, de vermoeidheid die u maar niet uit uw ogen kunt wrijven en… tiens… die uitstekende springveer die de hele nacht in uw rug zit te prikken. Misschien wordt het tijd om een nieuwe matras uit te kiezen. Maar hoe pikt u de beste eruit?

Uiteraard kunnen we u vertellen dat u de allerbeste matrassen bij Makri Meubelen kunt vinden. Maar aangezien ons gamma zo uitgebreid is en iedereen anders is, geven we u liever goede raad mee over hoe u uw favoriet uit het grote assortiment kunt kiezen.

Uw steuntje in de rug

Allereerst moet u ervoor zorgen dat uw nieuwe matras u voldoende comfort en ondersteuning biedt. Een matras hoeft daarbij niet noodzakelijk heel hard zijn. Integendeel. Als het exemplaar te hard is, zal de matras niet volledig de vorm van uw lichaam volgen, wordt uw wervelkolom gekromd en wordt het gewicht van uw lichaam niet evenwichtig over het slaapoppervlak verdeeld.

Ook een te zachte matras is geen optie, want daarin zakt uw lichaam weg en krijgt uw wervelkolom onvoldoende ondersteuning. Beter is dat u kiest voor een exemplaar dat middelmatig hard is, de vorm van uw lichaam optimaal volgt en de natuurlijke kromming van uw wervelkolom garandeert. Om dat te controleren, is het handig om iemand mee te nemen. Die kan dan nakijken of uw wervelkolom in een rechte lijn ligt.

Goede matras = relatietherapie?

U hebt de man / vrouw van uw dromen gevonden, maar ’s nachts bezorgt hij / zij u nachtmerries? Een goede matras kan wonderen doen. Wanneer uw wederhelft een verschillende hardheid van matras verkiest, kunt u twee aparte matrassen kopen. Maar een andere oplossing is ook mogelijk. Zo kunt u bovenop de gekozen matras twee verschillende eenpersoonstoppers leggen, zodat jullie elk jullie favoriete hardheid hebben.

Daarnaast moet u absoluut de puntelasticiteit van de matras in de gaten houden. De invloed van uw slaappartner moet heel beperkt zijn. Dat wil zeggen dat de bewegingen van uw naaste gedempt moeten worden. Wanneer u dus meedeint als uw partner durft uitademen, kunt u beter op zoek gaan naar een nieuw exemplaar.

Criteria voor de ideale matras

Test-Aankoop geeft op zijn website enkele criteria waar u op moet letten als u een matras gaat kopen:

 1. Lichaamsondersteuning: is de matras stevig genoeg en krijgt uw lichaam voldoende steun?
 2. Puntelasticiteit: worden de bewegingen van uw partner voldoende gedempt?
 3. Stabiliteit: beweegt de matras mee als u beweegt?
 4. Isolatie: hebt u het nooit te warm of te koud?
 5. Vochtdoorlaatbaarheid: wordt het (transpiratie)vocht goed geëvacueerd?
 6. Duurzaamheid: gaat de matras lang genoeg mee?
 7. Brandbaarheid: hoe snel verbrandt een matras (bv. door een brandende sigaret)?

De aankoop van uw matras

Besef dat u heel wat uren van uw leven op deze matras zult slijten. Als u 8 uur per dag slaapt, wordt dat 2.920 uur op één jaar, en bijna 30.000 uur op 10 jaar tijd. We raden u dus aan om voldoende tijd uit te rekken voor de aankoop ervan.

 • Lig lang genoeg op de matras om goed te kunnen oordelen over het comfort ervan.
 • Neem verschillende slaaphoudingen en posities (buik, rug, zijde) aan.
 • Draag comfortabele kleding.
 • Vergeet bij de aankoop van een tweepersoonsmatras zeker uw partner niet mee te nemen.

Verzorg uw bron van comfort

Eindelijk, u hebt de meest comfortabele matras eruit kunnen pikken. Uiteraard wilt u nu zo lang mogelijk van het comfort genieten. Dat doet u aan de hand van de volgende onderhoudstips:

 • Verlucht uw matras voldoende. Leg dus de lakens van uw bed open.
 • Verlucht ook de slaapkamer.
 • Bescherm uw matras met een hoes onder het laken.
 • Draai uw matras regelmatig om.
 • Gebruik een topper bovenop uw matras om de levensduur te verlengen.

Klaar om uw matras uit te kiezen? Kom dan zeker langs bij Makri Meubelen. Of bekijk alvast een deel van ons uitgebreide assortiment op onze website.

 • Op zoek naar inspiratie ? klik dan hier